Az Ayurveda...


Az Ayurvéda „az élet tudománya”, ill. „a hosszú élet gyakorlata”. Jól megalapozott, komplex gyógyászati rendszer, mely az egész emberi lényt szemléli: nemcsak test, hanem az elme, az érzelmek és a lélek egysége. Elsődleges célja a testi, lelki és szellemi állapot javítása, és feladata a betegség megelőzése, ill. a már kialakult baj kezelése, a szervezet fiatalítása, illetve a test élettartamának meghosszabbítása. Figyelembe veszi összes igényünket, a fizikai egészségtől és jóléttől kezdve egészen a magasabb tudatunk feltárásáig.

Az Ayurvéda az embert - beleértve a testi felépítését, érzelmi reakcióit, egyéni magatartását és hajlamait - három féle típusba (dosa) sorolja: váta, pitta és kafa. Ezek felelnek biológiai létünkért. A váta a mozgás, szállítás felelőse, a pitta átalakító, a kafa a test szerkezetének alakítója.

A dosák két elsődleges szinten vannak ránk hatással. Részben azokat a tényezőket jelentik, amelyek a fizikai testet létrehozzák és felelősek annak működéséért. Másrészről pedig minden egyénben jellemzően a három dosa egyike érvényesül, és az illető sajátos alkatának, vagy testi-lelki típusának alapvető meghatározójává válik. Egyik típus sem szükségképpen jobb, vagy rosszabb, mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége.

Az alkatot az Ayurvéda prakruti-nak, a betegséget pedig vikruti-nak nevezi. Az egyéni alkat felfogásával olyan felismerésről gondoskodik, amely az egészség fenntartásában és a betegségek kezelésében is egyedivé teszi azt.

További információk az Ayurveda-ról illetve Ayurveda termékek rendelése